Recht om vergeten te worden geldt niet voor handelsregister

Zitting Europees Hof © .
Brecht Somers Stagiair DataNews.be

Een uitspraak van het Hof van Justitie zegt dat persoonlijke gegevens in een database van een overheid niet vallen onder het recht om vergeten te worden.

De uitspraak kwam er nadat een Italiaanse zakenman een klacht indiende. Hij probeerde informatie die zijn naam verbond met zijn voormalig, failliet bedrijf te verwijderen uit het Italiaanse handelsregister. Naar eigen zeggen schaadde die informatie zijn kansen bij klanten en investeerders van zijn huidige onderneming.

Het Hof van Justitie oordeelde in 2014 oordeelde al dat zoekmachines als Google en Bing persoonlijke gegevens niet meer mochten tonen als een persoon daarom vroeg. Maar de persoonlijke gevens die een handelsregister bijhoudt zijn volgens de uitspraak te beperkt om een inbreuk te vormen op de privacy.

Wel liet het Hof weten dat er uitzonderingen mogelijk zijn als er een voldoende tijd is verstreken na de ontbinding van een bedrijf. In die gevallen moet elke zaak individueel bekeken worden.

In België kunnen verplichte gegevens niet uit de database van de Kruispuntbank van ondernemingen verwijderd worden, al kunnen sommige gegevens in de publieke zoekfunctie verborgen worden om de privacy te garanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content