Rechtbank buigt zich over tweede nevendossier L&H

Bij de correctionele rechtbank van Ieper is het proces rond een tweede nevendossier L&H van start gegaan.

Bij de correctionele rechtbank van Ieper is het proces rond een tweede nevendossier L&H van start gegaan.

Daarbij staan naast Pol Hauspie ook het FLV Fund, zijn vroegere directeur Philip Vermeulen en de Koreaan Chu Chul Seo terecht. De vier moeten zich verantwoorden voor koersmanipulatie, emissiebedrog en poging oplichting.

De feiten zouden hebben plaatsgevonden bij een kapitaalsverhoging van 93 miljoen dollar (nu ruim 75 miljoen euro) die het investeringsfonds FLV Fund doorvoerde. In mei 2000 trok de durfkapitalist naar Korea om er nieuwe investeerders te vinden. Er werd een geldschieter gevonden, maar die bleek later fictief te zijn. De 30 miljoen dollar die ter beschikking werd gesteld, bleek afkomstig te zijn van Seo, toen de topman van L&H Korea. Seo had het geld geleend bij een bank, maar kon dat niet terugbetalen.

Het FLV Fund, dat zich aanvankelijk geen vragen had gesteld bij de achtergrond van de investeerder, voelde zich bedot. Uiteindelijk verdween het FLV Fund.

Het parket van Ieper dagvaardde de vier verdachten voor onder meer koersmanipulatie en emissiebedrog. Ze zouden hebben voorgewend dat 30 miljoen van het ingezamelde geld afkomstig was van een reeks onafhankelijke investeerders in Zuid-Oost-Azië. De kleine beleggers dachten dat de kapitaalsverhoging een succes was.

De verdediging vroeg de Ieperse rechter te wachten met het begin van het proces tot het hof van beroep in Gent een arrest velt is in het hoofddossier L&H. Het nevendossier werd daar van losgekoppeld, maar de twee dossiers blijken op veel punten met elkaar verbonden. Op de rechtbank kwamen twee burgerlijke partijen opdagen. Die zullen op 24 juni hun zaak kunnen toelichten. Op die dag zal ook het openbaar ministerie zijn requisitoir houden. In oktober mag de verdediging pleiten.

Pol Hauspie kreeg in een eerder nevendossier al 18 maanden cel met uitstel.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content