Rechter blokkeert Amerikaans TikTok-verbod (update)

Een rechter in Washington DC heeft het besluit van de Amerikaanse regering geblokkeerd dat een verbod oplegde om de app TikTok te downloaden. Het verbod zou zondagavond van kracht worden.

Het besluit zou de appstores verbieden om de populaire applicatie nog in de VS aan te bieden. De Amerikaanse overheid dreigde al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen.

ByteDance stapte naar de rechter om uitstel af te dwingen voor een verbod op TikTok. De advocaat van het bedrijf pleitte dat er onderhandelingen aan de gang zijn over de overname van de Amerikaanse activiteiten van TikTok. Nu de app verbieden heeft volgens hem geen zin. President Donald Trump eiste dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf in de VS worden verkocht. Vorig weekend ging hij in principe akkoord met een deal tussen ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart. Het softwareconcern en de supermarktreus nemen daarbij samen een minderheidsbelang van 20 procent in het nieuw op te richten TikTok Global, waarin een groot deel van het huidige TikTok in wordt ondergebracht.

Het verbod op TikTok in appstores van Google en Apple zou eigenlijk afgelopen zondag al ingaan. Na de bekendmaking van de deal met Oracle en Walmart werd het verbod met een week uitgesteld. Het vonnis van de rechter gaat enkel over het verbod dat zondag in zou gaan. Volgens een besluit van de Amerikaanse regering zal de app vanaf 12 november niet meer werken op smartphones in de VS. Dat verbod houdt voorlopig stand. TikTok heeft in de VS ongeveer 100 miljoen gebruikers.

Partner Content