Rechter: ‘KPN-topman is niet persoonlijk verantwoordelijk voor 5G’

Joost Farwerck.

De topman van het Nederlandse telecombedrijf KPN, Joost Farwerck, is niet persoonlijk verantwoordelijk voor het 5G-netwerk, de veiligheid ervan of de gezondheidsclaims die ermee samenhangen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald, na een kort geding tegen de KPN-baas.

Dat kort geding was half november aangespannen door de Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO). Volgens die bond brengt het 5G-netwerk schadelijke stralingen met zich mee. De klagers wilden een verklaring van Farwerck waarin hij stelde dat het netwerk geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen die aan de straling worden blootgesteld.

De rechtbank oordeelde dat een kort geding niet bedoeld is om van de KPN-topman een dergelijke garantie te vragen. Ook zou de voorzieningenrechter door het opleggen van de verklaring buiten zijn bevoegdheden treden, meent de rechtbank.

Bedrijf verantwoordelijk

Verder is niet Farwerck, maar KPN verantwoordelijk voor de uitrol van het 5G-netwerk, aldus de rechtbank. De Nationale Bond tegen Overheidszaken heeft ook een kort geding aangespannen tegen de topmannen van telecomspelers T-Mobile en VodafoneZiggo. Die zaken dienen respectievelijk maandag 7 december in de rechtbank van Den Haag en donderdag 10 december in de rechtbank van Lelystad.

Partner Content