Rechter steunt Apple tegen FBI in andere zaak om kraken iPhone
Apple heeft in het conflict met de FBI over zijn weigering om toegang te verschaffen tot een iPhone van een terrorist, een symbolische overwinning geboekt in een gelijkaardige rechtszaak in New York.
Volgens de rechter kan het bedrijf niet verplicht worden om de telefoon in een drugszaak te kraken. De overheid baseert zich op de “All Writs Act” uit 1789 om het bedrijf hiertoe te dwingen, een wet die rechters toestaat in te grijpen als er geen andere weg voorhanden is, maar die is volgens de rechter niet toepasbaar. Apple kan dan ook niet verplicht worden samen te werken met de speurders, luidt het verdict.
Hoewel deze rechtszaak niet direct iets te maken heeft met de rechtszaak die Apple tegen de FBI heeft lopen rondom de schietpartij in San Bernardino wordt het als steuntje in de rug gezien van het techbedrijf. In die zaak werd namelijk door een rechter besloten dat Apple de FBI moet helpen een telefoon te kraken, omdat er mogelijk informatie over de terroristische schietpartij in te vinden is. Apple weigert dit, omdat wanneer ze een telefoon kraken die methode op alle iPhones toe te passen is en alle smartphones van het bedrijf onveilig worden.
All Writs Act
De “All Writs act” wordt door de Amerikaanse overheid veelal gebruikt om telefoontaps te verkrijgen. Maar volgens de rechter uit Brooklyn hanteert de overheid een veel te brede interpretatie van de wet. Het is voor het eerst dat een rechter de moderne toepassing van de wet onjuist noemt. Eerder werd hij al gebruikt om fabrikanten er toe te dwingen telefoons te ontgrendelen. In het verleden heeft Apple hier ook aan meegewerkt, omdat het toen makkelijker was om dit op een telefoon toe te passen. In de zaak van de drugsdealer draait de iPhone op besturingssysteem iOS 7, inmiddels is de beveiliging zodanig aangepast dat met iOS 9 het kraken van telefoons niet meer zo makkelijk gaat.
Verdedigen voor Amerikaans Congres en rechtbank
Vandaag moet Apple zich verdedigen voor het Amerikaanse Congres in de zaak rondom San Bernardino. Tijdens een zitting van de Justitiecommissie worden ze ondervraagd over de iPhone 5C van de schutter. Op 22 maart – een dag nadat de nieuwe iPhone verwacht wordt – staat Apple tegenover de FBI in de rechtbank, omdat Apple beroep aantekende tegen het zoekbevel op de telefoon van de schutter.
(Belga/RR/WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier