Recordaantal Belgen speelde vorig jaar eID kwijt

Vorig jaar hebben meer dan 200.000 Belgen hun elektronische identiteitskaart kwijtgespeeld. Het gaat om een absoluut record.

Vorig jaar hebben meer dan 200.000 Belgen hun elektronische identiteitskaart kwijtgespeeld. Het gaat om een absoluut record.

Volgens informatie van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) verloren vorig jaar 151.385 Belgen hun identiteitspapieren. Daarnaast werden er ook nog eens 49.032 identiteitskaarten gestolen. Dat melden de Concentra-kranten.

Het valt op dat vooral meisjes tussen 15 en 25 jaar bestolen worden. Dat komt volgens Turtelboom hun identiteitspapieren in hun handtas bewaren en dat meestal de hele handtas gestolen wordt.

Verloren en gestolen identiteitskaarten vormen een groot probleem, ook omdat er al ruim 600 toepassingen voor de elektronische identiteitskaart bestaan. Je kan er onder meer een document elektronisch mee ondertekenen. Het digitaal ondertekende document heeft dezelfde rechtswaarde als een papieren document. Een eID is daarom populair bij oplichters.

Turtelboom start volgende maand een affichecampagne waarin wordt opgeroepen om verloren en gestolen identiteitskaarten meteen te melden en te laten blokkeren, net als bij bankkaarten.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content