Recordomzet en winstspurt voor Facebook (en Zuckerberg nu zesde rijkste persoon)

Waardering: 95% © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Facebook heeft in het vierde kwartaal van 2015 veel beter gepresteerd dan verwacht. De Amerikaanse internetgigant zette een recordomzet in de boeken, aangejaagd door de verkoop van meer advertenties via video’s, mobiele apparaten en foto- en videoapp Instagram. De winst nam daarbij fors toe.

De opbrengsten stegen het afgelopen kwartaal tot ruim 5,8 miljard dollar, terwijl de markt zo’n 5,4 miljard dollar verwacht had. Zo’n 80 procent van de omzet kwam van mobiele apparaten. De winst explodeerde, van 701 miljoen dollar een jaar geleden tot 1,6 miljard dollar. Het is voor het eerst dat de onderneming onder de streep meer dan een miljard weet over te houden.

Volgens specialisten toont dat aan dat Facebook zijn populariteit goed en snel weet om te zetten in kapitaal. “Als je een adverteerder bent en de massa wilt bereiken heb je twee opties: Facebook of Google. En Facebook is daarbij het snelstgroeiende platform voor advertentie-uitgaven. Dat blijft zo, omdat ze voor gebruikers steeds nieuwe kanalen openen”, aldus een analist.

Facebook verdient bijna 3 dollar aan je

Per Facebooker realiseerde Facebook een omzet van 11,96 dollar, blijkt uit een overzicht dat het zelf publiceerde. Netto hield het per gebruiker 2,47 dollar over aan zijn diensten. In Europa was dat iets meer.

Dat laatste cijfer valt te destilleren uit de jaarcijfers van Facebook: een nettowinst van 3,7 miljard dollar op een omzet van een kleine 17,93 miljard dollar, ofwel een winstmarge van een dikke 20 procent.

Geografisch gezien zijn er grote verschillen, blijkt uit het overzicht van Facebook. Het meest profijtelijk is de Amerikaanse markt. Daar was iedere Facebooker in 2015 goed voor een omzet van 41,65 dollar, en dus een winst van 8,59. Europa blijft een stuk achter, met een omzet van 14,32 dollar per Facebooker, en dus een nettowinst van 2,95 dollar. In Azië en de rest van de wereld ligt de omzet per gebruiker van Facebook nog een stuk lager, onder de 6 dollar.

Omzet per gebruiker groeit snel

Wat wel opvalt is, dat Facebook de omzet per gebruiker sterk heeft weten op te schroeven. Met uitzondering van het eerste kwartaal was ieder kwartaal van 2015 was beter dan het voorgaande. Dat de inkomsten na het vierde kwartaal een dip vertonen is overigens niet uitzonderlijk. Maar hoe snel Facebooks omzet per gebruiker stijgt, blijkt wel uit de vergelijking tussen het vierde kwartaal van 2015 en het vierde kwartaal van 2014: in de VS lag de omzet per gebruiker 50 procent hoger, in de wereld als geheel een derde.

Actieve gebruikers

Facebook telt bijna 1,6 miljard gebruikers die minstens één keer per maand actief waren. Zo’n miljard mensen logden dagelijks in bij het sociale netwerk om hun status bij te werken of die van vrienden te bekijken, voornamelijk via smartphones of tablets.

Oprichter en topman Mark Zuckerberg spreekt van “een geweldig jaar”. Ook beleggers reageerden verheugd op de financiële resultaten. Het aandeel steeg na beurs in New York meer dan 6 procent.

Zuckerberg nu op zesde plek van rijkste mensen

De positieve resultaten zorgden er bovendien voor dat Zuckerberg een plaatsje steeg op de lijst van rijkste personen ter wereld. De 31-jarige CEO van het sociale netwerk, die vorige maand vader werd, ging Oracle-voorzitter Larry Ellison voorbij en staat nu op de zesde plek, meldt Forbes. Door de stijging steeg Zuckerbergs fortuin met 4,85 miljard dollar tot 46,25 miljard dollar.

(Belga/Automatiseringgids)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content