Red Hat eerste miljardenbedrijf in open source

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Red Hat heeft met een omzet van 1,13 miljard dollar voor het eerst de kaap van een miljard dollar gerond. Een belangrijke mijlpaal voor de opensourcegemeenschap.

Red Hat heeft met een omzet van 1,13 miljard dollar voor het eerst de kaap van een miljard dollar gerond. Een belangrijke mijlpaal voor de opensourcegemeenschap.

Dankzij een groei van 25 procent haalde het 17 jaar oude Red Hat in boekjaar 2012 een omzet van 1,13 miljard dollar. Als pure opensourcespecialist is dat uitzonderlijk. Liefst 965,6 miljoen dollar van die totale omzet was afkomstig uit het abonnementenmodel rond Linux dat het bedrijf hanteert, de rest uit diensten en opleidingen. Er werken nu 4560 mensen bij het bedrijf, maar dat aantal groeit snel. Het bedrijf verwacht dit jaar nog 1000 extra mensen aan te werven.

“Deze prestatie tackelt eindelijk het argument dat ‘niemand geld kan verdienen met open source'”, zo stelde Jim Zemlin van de Linux Foundation in een blogpost. Hij verwijst daarmee onder meer naar vroegere uitspraken van Microsoft-oprichter Bill Gates die niks zag in het commerciële model van open source.

Het succes van Red Hat is ook goed nieuws voor de Belgische ondernemer in de Verenigde Staten, Dries Buytaert. Buytaert bedacht het open source cms-systeem Drupal en probeert via zijn bedrijf Acquia geld te verdienen met services daarrond. Hij vertelde ooit zich te spiegelen aan Red Hat en ervan te dromen het volgende opensourcebedrijf te worden dat 1 miljard dollar omzet haalt. Het kan dus, al zal dat waarschijnlijk nog een hele tijd duren. De dichtste achtervolgers van Red Hat hinken qua omzet in elk geval ver achterop. Suse Linux noteert zo’n 170 miljoen dollar per jaar. Ubuntu-specialist Canonical doet het met enkele tientallen miljoenen dollars omzet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content