Regering bekijkt lagere belasting op straalverbindingen voor goedkoper mobiel internet

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker © Belga

Een verlaging van de belasting op straalverbindingen kan mobiel internet goedkoper maken. N-VA-Kamerlid Peter Dedecker pleit al langer voor een daling, minister voor Telecommunicatie Alexander De Croo zegt de mogelijkheden te bekijken.

Mobiele operatoren die dataverkeer tussen twee zendmasten draadloos willen vervoeren, gebruiken daar een straalverbinding voor. Maar dan moeten ze ook een licentie aanvragen bij het BIPT en een bijhorende heffing betalen. Het alternatief is om alle verkeer via het vaste netwerk te laten lopen, maar dan betalen operatoren voor die verbinding aan Belgacom, wat bovendien niet evident is voor meer afgelegen zendmasten.

Die heffing was in 2009 volgens Dedecker, die zich beroept op studies van onderzoeksbureaus Analysys Mason en Hogan & Hartson, bij de hoogste van Europa en tot vier keer hoger dan in Duitsland. Onder Vincent Van Quickenborne, de vorige minister van telecommunicatie, werd er daarom een verlaging doorgevoerd van zo’n twintig procent. Uit een schriftelijke parlementaire vraag van Dedecker blijkt nu dat die verlaging voor meer straalverbindingen heeft gezorgd, in die mate zelfs dat het BIPT in totaal meer belastingen ontving dan aan de hogere tarieven.

Regering bekijkt lagere belasting op straalverbindingen voor goedkoper mobiel internet

“Het aantal gebruikte straalverbindingen is toegenomen, zelfs in die mate dat het totaalbedrag van deze belastinginkomsten nu hoger is dan in de periode vóór de tariefdaling”, luidt het antwoord van De Croo. De minister zal daarom initiatieven nemen om het prijsverschil met de buurlanden te actualiseren om op basis daarvan een verdere prijsverlaging te bekijken.

Dedecker, die het onderwerp al langer opvolgt, is blij dat De Croo een verdere verlaging bekijkt: Door de verlaging met 20 % stellen we nu vast dat de totale inkomsten voor de overheid gestegen zijn. Dat is een heel belangrijke evolutie, die alleen maar uitnodigt om op de ingeslagen weg verder te gaan. Op die manier wordt het mobiel internet voor onze consumenten en bedrijven breder beschikbaar én goedkoper.”

De verlaging van de heffing voor straalverbindingen zal in de eerste plaats vooral Base een besparing opleveren. Belgacom kan voor een groot deel van zijn masten immers terugvallen op het eigen vaste netwerk. Mobistar kan dan weer terugvallen op het kabelnetwerk van Telenet, een onderdeel van de mvno-overeenkomst waarbij die laatste de zendmasten van Mobistar gebruikt.

Enkele weken geleden nog trokken de operatoren gezamenlijk aan de alarmbel. Met een studie van Arthur D. Little toonden ze aan dat investeringen in het vaste en mobiele telecomnetwerk zich meer dan terugbetalen in economische groei. Al was dat vooral een aanknooppunt om te pleiten voor een stabiel reguleringskader zodat de investeringskosten kunnen worden terugverdiend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content