Regering heeft 20 miljoen euro nodig voor cyberveiligheid

© Belga

Om de strategie rond cyberveiligheid van de federale regering uit te voeren, zal 20 miljoen euro nodig zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert in de Kamer verklaard.

Onlangs raakte bekend dat er digitale inbraken hebben plaatsgevonden bij Belgacom, Buitenlandse Zaken en het kabinet van de premier. Premier Elio Di Rupo kondigde daarna aan dat bij de begrotingsopmaak voor volgend jaar extra middelen zullen worden gezocht om de cyberveiligheid te verhogen.

Volgens staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert is er 20 miljoen euro nodig. Dat bedrag zou over vier jaar worden verdeeld. “Er is haast mee gemoeid. Ik hoop dat we dit bedrag bij de begrotingsonderhandelingen zullen kunnen inschrijven”, aldus Bogaert.

Cyberstrategie

Staatssecretaris Bogaert legde in de bevoegde Kamercommissie, op vraag van Stefaan Van Hecke (Groen), uit dat er sinds 2007 verschillende initiatieven rond cyberveiligheid het levenslicht hebben gezien. Zo was er de wet van 1 juli 2011 op de bescherming en de veiligheid van kritieke infrastructuur, de oprichting van een “computer emergency response team” (CERT.be) en een forum van adviseurs bij Fedict.

In december vorig jaar keurde de regering een nieuwe cyberstrategie goed. Die voorzag in de oprichting van een centrum voor internetveiligheid. Een plan is in voorbereiding, maar er is geld voor nodig. “Een investering van 20 miljoen euro is noodzakelijk”, legde Bogaert uit. Bij de maatregelen hoort de aanwerving van een twintigtal experts.

Momenteel houden 3,6 voltijdse equivalenten zich met cyberveiligheid bezig bij Fedict en 6 bij CERT.be. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content