Regering hoopt op 360 miljoen euro uit ‘digitaal dividend’

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De regering heeft het licht op groen gezet voor de veiling van de 800 MHz-frequentieband. Als het hele spectrum verkocht wordt, vangt de regering 360 miljoen euro.

De ministerraad keurde vandaag op initiatief van minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het gebruik van de 800 MHz-band door elektronische communicatiediensten vastlegt. Vande Lanotte hoopt “het proces nog dit jaar te kunnen afronden”, zei hij in de marge van een persconferentie naar aanleiding van de opening van het vernieuwde Belgacom-datacenter in Evere.

“Het is duidelijk dat het smartphonegebruik in België nog niet is wat het moet zijn”, zei Vande Lanotte, “dit spectrum moet mee helpen aan het laten groeien van de mobiliteit. De ontwerpen worden nu voorgelegd aan het Interministerieel Comité voor Telecommunicatie en Radio-omroep en Televisie en aan het Overlegcomité. Daarna moet ook nog de Raad van State goedkeuring geven.

Drie percelen

In het ontwerp van KB zijn wel al de voorwaarden vastgelegd voor de gebruikersrechten in de 800 MHz-band. In totaal zullen er licenties voor drie loten verkocht worden van elk 10 MHz duplex, met gebruiksrechten voor 20 jaar. Per MHz per maand bedraagt de heffing 25.000 euro per maand. Dat komt neer op 120 miljoen euro per perceel. Als de drie percelen ook effectief verkocht worden, betekent dat dus een minimale opbrengst van 360 miljoen euro. In een studie vorig jaar was nog sprake van een minimumprijs van 90 miljoen euro per kavel, maar dan voor een periode van 15 jaar.

Interessant spectrum

De radiofrequenties rond 800 MHz werden voordien voor het analoge televisiesignaal gebruikt en worden ook wel eens het ‘digitaal dividend’ genoemd. Het is overigens Europa die de lidstaten oplegde om het proces op te starten voor het toewijzen van de 800 MHz-band voor 4G-gebruik.

Operatoren kunnen het extra spectrum zeker gebruiken voor een verdere uitrol van hun mobiele 4G-netwerken. Het spectrum is volgens kenners overigens erg interessant voor mobiele operatoren, omdat het eigenlijk beter bruikbaar is voor mobiele internetdiensten: het bereik in gebouwen is veel beter en het kan over langere afstanden gebruikt worden zonder aan kwaliteit en sterkte in te boeten. Met andere woorden: die frequentieband maakt het opzetten van een mobiel breedbandnetwerk goedkoper, omdat er minder masten moeten ingeschakeld worden. In die context zou dat spectrum ideaal zijn om ook in meer rurale gebieden een goede dekking te voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content