Regering Trump verlengt deadline TikTok niet

ByteDance, het Chinese bedrijf achter de filmpjesapp TikTok, krijgt geen uitstel meer van de Amerikaanse regering om zijn activiteiten in de VS af te stoten. Wel zullen de gesprekken tussen het bedrijf en de overheid over de gedwongen verkoop blijven doorgaan, melden bronnen aan persbureau Reuters.

President Trump zou tijdens een vergadering van hoge Amerikaanse functionarissen persoonlijk de beslissing hebben genomen om geen extra verlengingen meer goed te keuren. De regering had eerder verlengingen van 15 dagen en 7 dagen afgegeven van de oorspronkelijke deadline, die 12 november was, in opdracht van Trump. De laatste deadline liep vrijdag af.

Meerdere deadlines door elkaar

ByteDance voert over de kwestie ook nog een rechtszaak bij het Amerikaanse hof van beroep. Daar kregen de Chinezen te horen dat ze nog tot 14 december de tijd hebben om bepaalde documenten in te dienen in hun bezwaarprocedure. Er lopen dus meerdere deadlines door elkaar heen.

De app met meer dan 100 miljoen Amerikaanse gebruikers ligt al enige tijd zwaar onder vuur in de VS. Volgens Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen. Hij eiste daarom dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht. In september ging hij akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content