Regering wil centrum van Galileo naar België halen

© ESA

België stelt zich officieel kandidaat om een van de monitoringcentra van het Europese satellietproject Galileo te huisvesten. Dat heeft de regering donderdag aangekondigd na de ministerraad.

Concreet gaat het om het BackUp GSMC (Galileo Security Monitoring Centre). Dat bevindt zich nu nog in Londen, maar moet na de brexit naar het Europese vasteland verhuizen. België heeft zich daarvoor nu officieel kandidaat gesteld bij de Europese Commissie. De regering stelt voor om het centrum onder te brengen op de bestaande site van het European Space Security and Education Centre (ESEC) in het Luxemburgse Redu.

Het eerste monitoring centre bevindt zich in Parijs. “België koestert de ambitie om een vooraanstaande speler te worden binnen het Europees ruimtevaartproject Galileo”, zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “Als België wordt geselecteerd, zal het hele land daar een belangrijk voordeel aan hebben.”

Premier Charles Michel (MR) noemt de kandidatuur “bijzonder geloofwaardig”. Bovendien zou ons land profiteren van “enorm veel potentiële terugverdieneffecten” als de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS zijn centrum hier zou vestigen, meent hij.

Partner Content