Regering wil innovatieve software beter aftrekbaar maken

© reuters

De regering is bijna rond met de hervorming van een octrooi-aftrek tot een innovatie-aftrek. Dat moet ook ontwikkeling van software in ons land fiscaal aantrekkelijker maken.

In praktijk wordt de octrooi-aftrek vervangen door het aftrekken van inkomsten uit innovatie. Dat wil zeggen dat wie bepaalde software ontwikkelt en daar inkomsten uit haalt, die inkomsten niet of minder belast ziet dan gewone inkomsten.

Op basis van de eerste lezing die vandaag door de ministerraad is goedgekeurd, zal de aftrek ook van toepassing zijn op niet-gecommercialiseerde software of software waarop geen patent wordt genomen. Ook wordt er rekening gehouden met specifieke eigenschappen van software, zoals nieuwe releases en de levenscyclus van een programma.

Wel valt niet alle software-ontwikkeling onder de aftrekregeling. Het voorstel stelt dat die moet voldoen aan dezelfde voorwaarden als een onderzoeks- of ontwikkelingsproject/programma, die staan omschreven in het Wetboek voor Inkomstenbelasting.

Vicepremier De Croo, onder meer bevoegd voor Telecom en Digitale Agenda, ziet de omvorming als een goede boost voor de ict-sector, maar ook voor meer traditionele sectoren. “Door de fiscale aftrek voor innovatie-inkomsten wordt het voor Belgische bedrijven aantrekkelijker om hun innovatieve software in België te ontwikkelen. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de sector, extra investeringen in innovatie en het versterken van de concurrentiekracht van de Belgische economie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content