Registratiesysteem voor nieuwe internetextensies ligt plat

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het ‘TLD Application System’ van Icann, het registratieplatform dat gebruikt moet worden door kandidaten voor een nieuwe internetextensie, is gisteren offline gegaan. Hierdoor mist de domeinbeheerder zijn eigen deadline, en wordt de biedingronde verlegd tot 20 april.

Het ‘TLD Application System’ van Icann, het registratieplatform dat gebruikt moet worden door kandidaten voor een nieuwe internetextensie, is gisteren offline gegaan. Hierdoor mist de domeinbeheerder zijn eigen deadline, en wordt de biedingronde verlegd tot 20 april. Normaal gezien was donderdag 12 april de allerlaatste dag waarop een volledig uitgewerkt dossier voor een nieuwe internetextensie kon worden ingediend bij Icann, de organisatie die wereldwijd het domeinnaamsysteem beheert. Die datum ligt al meer dan een half jaar vast.

Het stond ook in de sterren geschreven dat er op het einde van de rit nog een versnelling hoger geschakeld zou worden. Heel wat kandidaten zijn pas op het allerlaatste moment klaar geraakt met hun dossier, waardoor het TLD Application System de voorbije dagen allicht heel wat verkeer moest slikken. Met als gevolg dat het systeem gewoon plat ging gisteren.

Als er één ding vaststaat, dan wel dat Icann hier een erg slechte beurt maakt. Zeker omdat de domeinbeheerder in een reactie laat weten dat het systeem allicht voor vier dagen offline zal blijven, tot dinsdagnacht/woensdagochtend. Elke hoster de naam waardig kan je vertellen dat dit wel erg lang is voor een al bij al beperkt systeem waarop maximaal een duizendtal kandidaten tegelijkertijd actief moet kunnen zijn.

Icann heeft zich intussen geëxcuseerd, en wijdt de panne aan “vreemd gedrag” van de software. Om de aanvragers ’te kunnen vrijwaren en te beschermen bij het oplossen van het probleem’, oppert de organisatie dat de tijdspanne van 4 dagen noodzakelijk is. Kandidaten die alle formaliteiten nog niet volledig hebben afgerond, krijgen dus nog respijt van dinsdagnacht/woensdagmorgen tot vrijdagacht/zaterdagmorgen.

Intussen gaan er geruchten dat het peperdure TLD Application System plat zou gegaan zijn omdat het problemen had met tekens als “<" en ">“. Andere bronnen spreken over een lek in de systeemsoftware, waardoor gebruikers de klantgegevens van derden konden inzien. Voor de goede orde: Icann is wel degelijk de organisatie die straks erg strenge service level agreements gaat opleggen aan registries en aan registrars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content