Rekenhof blijft hameren op boekhoudprogramma Fedcom

De belastingdiensten die ons controleren, worden zelf veel te weinig gecontroleerd. Dat blijkt uit het blunderboek over de overheidsuitgaven dat het Rekenhof jaarlijks voorstelt. Volgens het Rekenhof controleert de overheid veel te weinig wat de overheidsdiensten en -instellingen doen met het geld dat ze krijgen. © BELGA
Pieterjan Van Leemputten

Fedcom, het erp-project van de federale overheid dat de boekhouding in regel moet brengen, haalt nog steeds niet de kwaliteitsnormen die jaren geleden werden vastgelegd.

Het 171e Boek van het Rekenhof, beter bekend als het ‘Blunderboek’, fileert het project opnieuw. Fedcom, een SAP-project, moet de overheid helpen om een wet uit 2003 na te komen om de boekhouding doorheen zeventien departementen combatibel te maken.

Maar van een systeem dat autonoom aan die bewuste wet voldoet is geen sprake volgens het Rekenhof. “Het Rekenhof acht de doelstellingen niet volledig bereikt. De ambtenaren van de centrale administratie moeten een beroep doen op derden om Fedcom de beheren en daarnaast kan op basis van Fedcom geen boekhouding worden gevoerd die overeenstemt met de wet. Daarom komen de regelmatigheid en de getrouwheid van de boekhoudstaten van het algemeen bestuur in het gedrang.” Aldus het Rekenhof.

De dienst raadt aan dat de stafdienst Budget en Beheerscontrole van de Fod Financiën de controles accurater uitvoert en geeft een aantal richtlijnen. Maar het is zeker niet de eerste keer dat Fedcom ter discussie staat. Ook in 2009 gaf het Rekenhof het project een veeg uit de pan door te wijzen op onvoldoende kwaliteits, een gebrek aan gebruiksvriendelijkheid, te weinig financiële rapportering, te weinig kredietbewaking en te weinig auditmogelijkheden.

Ook in 2007, nog voor de implementatie, werd Fedcom gehekeld. Toen ging het er over dat het IT-project traag van start ging. Eerder dat jaar had de overheid IBM, CSC en Oasis ingeschakeld. Budget: 16,4 miljoen euro en 2,7 miljoen euro voor de hardware. Uiteindelijk ging het project op 1 januari 2009 van start in een proefversie. Maar vijf jaar later blijft Fedcom nog steeds niet helemaal te doen wat het hoort te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content