Rekenhof stelt fouten vast bij digitalisering Waalse overheidsopdrachten

© Thinkstock

Het project dat de overheidsopdrachten voor alle Waalse instellingen moet digitaliseren zit achter op schema. Bovendien gebeurt de financiering niet transparant.

Het rekenhof trekt aan de alarmbel. De Waalse overheid wil de overheidsopdrachten digitaliseren tegen eind 2014, maar die deadline wordt hoogstwaarschijnlijk gemist. Zo werd er voor gekozen om de reeds bestaande toepassingen verder te ontwikkelen maar dan samen te zetten in één coherent systeem. Maar volgend het rekenhof was de ontwikkeling daarvan eind 2013 nog niet rond. Bovendien hield dat systeem geen rekening met de nieuwe wetgeving die op 1 juli 2013 in werking was getreden. Dat doet het rekenhof concluderen dat het volledige systeem dit jaar nog operationeel zal zijn.

Maar ook op financiëel vlak hekelt het instituut enkele zaken. Zo waren er geen betrouwbare boekhoudgegevens om de kosten door te lichten. Men weet enkel dat er tussen 2000 en 2005 meer dan twee miljoen euro werd uitgegeven (inclusief btw) en dat er in 2012 744..000 euro werd uitgegeven (inclusief btw).

Het Rekenhof raadt aan aan om een uitrolplan op te stellen en de financiering transparanter te maken om zicht te krijgen op de gefactureerde prestaties. Ook ligt de vertrouwelijkheid van het systeem vandaag bij een private IT-partner terwijl het Rekenhof dit liever bij het IT-departement van de Waalse Overheidsdienst ziet.

Paul Magnette, minister president van de Waalse regering, heeft wel al aan het Rekenhof laten weten dat hij de vaststellingen en adviezen van het Rekenhof steunt. Dat wil zeggen dat hij ook plannen heeft om hun aanbevelingen op te volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content