Rendement van SOA blijft vaag

Het is moeilijk aan te tonen dat een service oriented architecture (soa) een investering is die zichzelf terugverdient. Ontwikkelaars zien dat als de grootste soa-uitdaging.

Het is moeilijk aan te tonen dat een service oriented architecture (soa) een investering is die zichzelf terugverdient. Ontwikkelaars zien dat als de grootste soa-uitdaging.

Binnen drie van de vier soa-projecten worden services hergebruikt. Dat concludeert het Californische marktonderzoekbureau Evans Data op basis van onderzoek onder 400 soa-ontwikkelaars.

Een service oriented architectuur (soa) is een methode om onderdelen van verouderde bedrijfssystemen flexibel beschikbaar te stellen voor interne en externe medewerkers via een netwerk of het internet.

De ruggengraat van een soa bestaat uit een enterprise service bus (esb) die informatie doorsluist vanuit de onderliggende systemen. Die informatie komt beschikbaar in de vorm van services, die de bouwblokken vormen voor samengestelde applicaties.

Wil een soa succesvol zijn, dan moeten services zo ontworpen worden dat ze bruikbaar zijn binnen meer dan één samengestelde applicatie. Dat deze missie in drie op de vier gevallen slaagt is goed nieuws. Desondanks zien soa-ontwikkelaars ‘het bepalen van de ‘return on investment’ (roi) als de grootste uitdaging van een soa, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Gartner stelde niet zo lang geleden al dat het formuleren van een duidelijke business case voor het implementeren van een soa lastig is. Volgens het analistenbureau is de hype op zijn retour. Daniel Sholler, hoofd onderzoek bij het analistenbureau: “Vanaf het begin van 2008 hebben we een dramatische daling gezien in het aantal organisaties dat van plan is voor het eerst een soa-project te starten.” Soa wordt niet meer gezien als “iets dat uiteindelijk essentieel is voor elke organisatie”.

In plaats daarvan “hebben veel organisaties soa geëvalueerd en besloten er geen tijd en inspanning meer in te investeren.” Volgens Gartner is dat “typisch voor een techniek die net de ‘afvoerpijp van teleurstelling’ heeft doorlopen”, zoals Gartners hypecyclus die beschrijft.

Evans Data ziet de toekomst van soa zonniger in. Volgens de cijfers van het marktonderzoekbureau heeft 84 procent van de ondernemingen wereldwijd een soa-project lopen, of is van plan er één te starten. Volgens onderzoek van Gartner ligt datzelfde percentage rond de 70 procent.

Het onderzoeksbureau signaleert een gebrek aan soa-architecten die zowel zakelijke als technische vaardigheden hebben. Gartner sprak net van een tekort aan soa-architecten die zowel verstand hebben van legacy applicaties als van ‘moderne programmeeromgevingen’ (zoals Java, MS .NET) en dynamische programmeertalen (Perl, Python, PHP en Ruby).

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content