Respijt voor eHealth (update)

Eerst rekenden de huisartsenverenigingen op de senatoren om het wetsvoorstel eHealth uit te stellen en aan te passen, maar nu spelen de troebelen van Leterme I hen in de kaart.

Eerst rekenden de huisartsenverenigingen op de senatoren om het wetsvoorstel eHealth uit te stellen en aan te passen, maar nu spelen de troebelen van Leterme I hen in de kaart.

Vorige week keurde de Kamer het wetsvoorstel rond eHealth goed. Het protest van de huisartsenverenigingen bleef echter aanhouden en beperkte zich niet tot boze persverklaringen. De artsen gingen op zoek naar het laatste redmiddel: evocatie van het wetsvoorstel door de Senaat. Dan moet het voorstel terug naar de Kamer.

Bij artsenverenigingen Domus Medica en het Franstalige FAG (forum des asscociations des généralistes) maken ze gebruik van de netwerkkwaliteiten van hun leden. In een bericht aan hun leden vragen ze iedereen die een senator persoonlijk kent, die persoon aan te schrijven en hem of haar te overtuigen het wetsvoorstel rond eHealth te evoceren. Daarvoor publiceert de vereniging zelfs [een lijst van senatoren]. Domus Medica schreef zelf al alle Nederlandstalige senatoren aan. It Professional schrijft ook dat artsenvereniging BVAS al 15 senatoren bereid heeft gevonden om het voorstel te evoceren.

Respijt is er sowieso. Voor de artsen kwam hulp uit onverwachte hoek. De activiteiten van de Senaat zijn immers voorlopig opgeschort nu regering Leterme I op apegapen ligt. De kans is klein dat eHealth er nog voor het zomerreces wordt doorgejaagd.

We hebben iets te hard vertrouwd op de communicatie van de artsenverenigingen, onze excuses daarvoor. Na dubbelcheck is gebleken dat het wetsvoorstel rond eHealth vrijdag is geëvoceerd, maar maandag zonder extra amendering goedgekeurd is (11 stemmen voor, 3 onthoudingen) door de Senaatscommissie Sociale Zaken. Daardoor moet het niet terug naar de Kamer. In principe is het nu alleen nog wachten op publicatie in het Staatsblad en op de uitvoeringsbesluiten. Minister Onkelinx liet eerder al verstaan dat het wel de bedoeling is om de artsen ruimschoots bij de uitvoeringsbesluiten te betrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content