‘Revolutie door longkankeroperatie met VR-bril’

© Getty Images

Chirurgen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam spreken van een revolutie nu ze gebruik kunnen maken van een virtualrealitybril bij longkankeroperaties. Met behulp van de bril kunnen ze naar eigen zeggen veel gerichter opereren en blijft gezond longweefsel zo veel mogelijk gespaard.

Hart- en longchirurg Lex Maat van het Erasmus Medisch Centrum zegt in een reportage van de NOS dat de nieuwe techniek zeer succesvol blijkt te zijn. Volgens Maat is de anatomie van de longen bij bijna elke patiënt verschillend. De VR-technologie wordt ingezet als er kleine stukjes tumor moeten worden verwijderd. ‘Je haalt alleen het zieke stuk weg, dus er blijft veel meer gezond longweefsel achter’, aldus Maat.

De chirurg spreekt van een absolute revolutie in de diagnostiek: ‘Voorheen moesten we in ons hoofd plakje voor plakje de bloedvaten reconstrueren om een beetje een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit. Met de VR-bril kan ik als het ware door de long heen wandelen, en precies zien waar de tumor zit.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content