
Rijstsoort helpt radioactiviteit in voedsel meten
Europese wetenschappers ontwikkelden een verrijkte rijstsoort om radioactiviteit in voedsel te helpen meten bij een nucleaire ramp.
Wetenschappers van het Joint Research Centre, de wetenschappelijke onderzoeksdienst van de Europese Commissie, ontwikkelden een rijstsoort die werd verrijkt met cesium-137, een isotoop of kunstmatig gemaakt radioactief atoom.
Cesium-137 ontstaat door kernsplijting en is ook vrijgekomen bij de kernrampen van Fukushima (2011) en Tsjernobyl (1986).
Tsjernobyl en Fukushima
Beide kernrampen maakten duidelijk dat er nood was aan een referentiemateriaal voor radioactieve metingen van onder meer producten voor menselijke consumptie.
Na het vrijkomen van radioactieve straling is het belangrijk om een referentiemateriaal te hebben om tot objectieve metingen te komen.
De ideale situatie is om een natuurlijk gecontamineerd product als referentie te nemen maar dat proces is duur en tijdrovend. Het beste alternatief bleek om een product te gaan verrijken, wat nu met de rijst is gebeurd. Na dit proces kan het verrijkte product dienen als referentie in vergelijkende studies.
Rijst werd door de onderzoekers gekozen als representatief product voor voedsel in het algemeen. (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier