RIM voor de rechter om naam ‘BBX’

Blackberry’s nieuwe besturingssysteem BBX krijgt misschien een andere naam.

Blackberry’s nieuwe besturingssysteem BBX krijgt misschien een andere naam. Een softwarebedrijf uit Albuquerque in Amerika, Basis International, claimt een softwarepakket te hebben dat de naam BBx draagt.

Het softwarepakket bestaat uit database- en administratie-beheersoftware. Nico Spence, ceo van Basis International, zegt: “Sinds de jaren ’80 gebruiken wij het handelsmerk BBx en we gaan er alles aan doen om hier eigenaar van te blijven.” +De Basis-ceo zegt duizenden productlicenties te hebben die van BBx gebruikmaken. ‘Ironisch genoeg helpen we RIM juist om meer apps voor mobiele apparaten te maken, omdat onze apps voor Android of iOS ook op Blackberry draaien.

Tijdens het Blackberry Innovation Forum in Amsterdam op 20 oktober 2011, vertelde Rory O’neill, RIM-vicepresident software en diensten van de EMEA-regio: “BBX wordt de nieuwe open standaard voor Blackberry-apparaten. Het is geen update die je op een al gekocht Blackberry-toestel kunt krijgen, maar een geheel nieuw besturingssysteem voor zowel smartphones als tablets. Het is wel forwards compatible, wat wil zeggen dat ontwikkelaars die nu in HTML5 ontwerpen voor de huidige toestellen, hun apps ook kwijt kunnen op de BBX-apparaten.”

De nieuwe development kit voor BBX is beschikbaar voor ontwikkelaars die in HTML5 schrijven, maar ook die graag Android-apps creëren of van Adobe Air gebruikmaken. O’neill: “Omdat BBX een combinatie is van het Blackberry-besturingssysteem en QNX, kun je straks heel veel informatie draadloos delen. Ingesloten BBX kan worden gebruikt in treinen, auto’s, ziekenhuisapparatuur en zelfs gokmachines in Las Vegas, en dat kan dus allemaal in verbinding staan.”

Blackberry’s BBX werd medio oktober 2011 bekendgemaakt tijdens een conferentie voor ontwikkelaars, die onder andere WebWorks gebruiken voor het maken van apps voor RIM-toestellen. De verwachting is dat de eerste BBX-apparaten begin 2012 uitkomen.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content