Riverbed koopt Opnet

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Netwerk- en applicatiebeheer gaan samen in de overname van Opnet door Riverbed.

Netwerk- en applicatiebeheer gaan samen in de overname van Opnet door Riverbed.

Opgericht om wide-area netwerkverkeer te optimaliseren, heeft Riverbed sinds zijn oprichting in 2003 met het Cascade gamma zich ook op netwerkmonitoring en -beheer toegelegd. Met de overname van Opnet – ter waarde van 1 miljard dollar – verwerft Riverbed nu ook een sterke ‘application performance’ capaciteit.

Door de Opnet producten bij deze van Cascade te voegen, wordt een nieuwe sterke speler in de gecombineerde netwerk- en applicatiebeheermarkt gecreëerd – een markt goed voor 250 miljoen dollar op jaarbasis. Met de overname stijgt Riverbed’s jaaromzet tot ca. 1 miljard dollar.

In een eerste reactie van de markt daalde het aandeel van Riverbed wel met 20 procent (terwijl Opnet met 29 procent steeg). Toch zien analisten de overname als een bijzonder goede zet van Riverbed, onder meer omwille van de complementariteit van de twee bedrijven. Bij studiebureau Forrester wordt benadrukt dat Riverbed hiermee sterk vooruitgaat inzake ‘monitoring’ producten, waar ict verantwoordelijken nog steeds te weinig in investeren. Immers, klinkt Forrester, het heeft weinig zin om het beheer en de controle van systemen te automatiseren, als je niet aan monitoring van onder meer je toepassingen doet.

Partner Content