Riziv heeft nieuwe voorschriften-app

Het Riziv heeft een app gelanceerd waarmee patiënten hun voorschriften voor geneesmiddelen kunnen beheren en medicatie kunnen reserveren en afhalen bij de apotheek. Patiënten krijgen zo een extra mogelijkheid om papierloos geneesmiddelen af te halen, klinkt het in een persbericht.

Dankzij het gebruik van de eID, hebben patiënten al een tijdje geen papieren bewijs van elektronisch voorschrift meer nodig om geneesmiddelen in de apotheek af te halen. Met de app ‘Mijn Geneesmiddelen’ kunnen patiënten nu ook zelf geneesmiddelenvoorschriften beheren en geneesmiddelen afhalen van zichzelf of personen voor wie ze een zorgvolmacht hebben. Gebruikers kunnen via de beveiligde toegang itsme voorschriften downloaden en bewaren in de app.

De bijsluiters van de voorgeschreven geneesmiddelen zijn beschikbaar in de app, met een barcode die ze door de apotheker laten scannen. Ter voorbereiding van het bezoek aan de apotheek kunnen de gebruikers uit de beschikbare voorschriften een aparte lijst maken, wat handig is voor mensen met veel voorschriften. Het is via de app eveneens mogelijk om geneesmiddelen te reserveren bij een apotheek naar keuze.

Het Riziv benadrukt dat het ook mogelijk blijft om geneesmiddelen af te halen met de eID. Wie liever toch nog een papieren bewijs heeft, kan dat vragen aan de huisarts of voorschrijver. Gebruikers van de app kunnen voor elk voorschrift bovendien kiezen of ze zichtbaar zijn voor de apotheken wanneer ze toch hun eID gebruiken om medicatie af te halen. Zo waken patiënten zelf over hun privacy. Onzichtbare voorschriften kunnen wel afgehaald worden door de barcode te laten scannen. ‘Mijn Geneesmiddelen’ (‘My Medicines’) is nu beschikbaar voor iOS en Android, net als op de website mijngezondheid.be.

Partner Content