Roamingtarieven zakken verder vanaf 1 juli

Op 1 juli wordt mobiel surfen in het buitenland meer dan de helft goedkoper.

Op 1 juli wordt mobiel surfen in het buitenland meer dan de helft goedkoper.

Providers mogen voor roaming dan nog maximaal 20 eurocent per megabyte aanrekenen, een daling met 55 procent in vergelijking met het huidige maximumtarief van 45 cent.

Het gaat om prijzen exclusief btw. Ook bellen en sms’en over de landsgrenzen heen wordt goedkoper.

De maximumprijzen werden twee jaar geleden al overeengekomen. Met de zomervakantie in aantocht, en veel Europeanen die op reis gaan naar het buitenland, “zal deze sterke daling van de prijzen voor dataroaming een groot verschil voor ons allemaal maken deze zomer”, zegt Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes.

De prijs voor het mobiel surfen en downloaden van data in een ander Europees land daalt van 45 naar 20 cent per MB, bellen kost nog maximaal 19 cent per minuut in plaats van 24 cent, voor ontvangen oproepen daalt de prijs van 7 naar 5 cent en voor het versturen van een sms’je wordt nog maximaal 6 cent aangerekend, tegenover 8 cent vandaag.

Zoals bekend wil Kroes nog verder gaan. “Ik hoop dat we tegen eind dit jaar een overeenkomst kunnen sluiten over de opheffing van alle roamingtarieven”, zegt ze dinsdag.

“Het Europees Parlement heeft zijn job gedaan. Het is nu aan de lidstaten om de deal te sluiten!”

(Belga, FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content