Rooskleurige toekomst voor Europese ICT-markt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Goed nieuws, zo net voor Kerstmis: voor 2011 wordt een groei van 1,5 procent verwacht voor de totale Europese ict-markt.

Goed nieuws, zo net voor Kerstmis: voor 2011 wordt een groei van 1,5 procent verwacht voor de totale Europese ict-markt.

Volgens het European Information Technology Observatory (EITO), het orgaan dat de Europese technologiemarkt van nabij moet opvolgen, verwacht dat de pure it-markt (it-diensten, software en hardware) de grootste motor van de groei zal zijn. Die markt zou in 2011 met 3,9 procent groeien tot 314 miljard euro. “Bedrijven halen de it-investeringen in die ze hadden uitgesteld tijdens de economische crisis”, klinkt de verklaring van het EITO.

De telecommunicatiemarkt groeit wat bescheidener met 0,8 procent tot 344 miljard euro. Voor de consumentenelektronica wordt er wel een daling van 6,7 procent verwacht tot 56,3 miljard euro. De uitleg daar is dat de markt voor flatscreens en set-topboxen verzadigd is.

In totaal zal de groei zo 1,5 procent bedragen. Zo staat de ict-markt in 2011 voor een omzet van 715 miljard euro. Voor het afgelopen jaar zal de groei waarschijnlijk afklokken op 1,2 procent. Een meevaller, want het EITO had in het voorjaar nog een daling van 0,6 procent voorspeld.

Een mature markt als Europa kan natuurlijk niet op tegen de groeicijfers van jonge markten als die in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). In Brazilië wordt een groei verwacht van 7 procent, in Rusland komt er 8 procent bij, in China 12 procent en in India zelfs 26 procent. Wereldwijd – zonder consumentenelektronica mee te rekenen – bedraagt het groeicijfer in 2011 zo waarschijnlijk 5 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content