Rotslecht vierde kwartaal op pc-markt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hoewel de jaarresultaten van de pc-markt, aldus Gartner-cijfers, vrij positief lijken, kunnen ze een afgrijselijk vierde kwartaal niet verhullen.

Hoewel de jaarresultaten van de pc-markt, aldus Gartner-cijfers, vrij positief lijken, kunnen ze een afgrijselijk vierde kwartaal niet verhullen.

Eerst het verraderlijk positieve plaatje: in totaal verkochten de pc-bouwers in 2008 302,2 miljoen toestellen, 10,9 procent meer dan in 2007. Dat meldt analistenkantoor Gartner. De top vijf – HP, Dell, Acer, Lenovo, Toshiba – blijft onveranderd en zit zelfs nog wat sterker in het zadel. Enkel Lenovo verloor wat marktaandeel (van 7,4 procent naar 7,1 procent), vooral buiten China. Toshiba en Acer waren de sterkste groeiers.

Het vierde kwartaal van 2008 was nochtans afgrijselijk. De wereldwijde groei van 1,1 procent was de laagste sinds 2002. Vooral Dell (-5,9 procent) en Lenovo (-4,5 procent) deden het minder. HP vertoonde met +3,5 procent de laagste groeicijfers sinds de overname van Compaq in 2003. Acer bleef echter ongelooflijk presteren met 31,1 procent meer verkochte pc’s, vooral dankzij goedkope mini-notebooks

In de EMEA-markt bleek het vierde kwartaal dan weer minder heilzaam voor Acer. Het moest de eerste plaats weer aan HP laten, dat een marktaandeel boekte van 21,2 procent dankzij een groei in de verkoop van 12,5 procent. Acer haalde een aandeel van 16,4 procent. Ronduit spectaculair was de vooruitgang van Asus, +67,9 procent, te danken aan de als zoete broodjes verkopende mininotebooks. Toshiba groeide ook erg sterk, met 29,6 procent.

Hoewel de groei in de EMEA-markt over heel 2008 nog 17 procent bedroeg, was die in het vierde kwartaal slechts goed voor 4,9 procent. Dat is een niveau dat te vergelijken valt met de dotcom-crash van 2000-2001, aldus nog Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content