Ruim 800 gevallen van fraude met internetbankieren in 2013

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 838 gevallen van fraude met internetbankieren geteld, goed voor een bedrag van 2,7 miljoen euro.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 838 gevallen van fraude met internetbankieren geteld, goed voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. De fraude, bijvoorbeeld ‘phishing’, neemt toe: over heel 2012 waren er 1.003 gevallen van fraude met internetbankieren voor een totaal van bijna 3 miljoen euro. Dat tonen cijfers van de bankenfederatie Febelfin aan.

Fraude met internetbankieren is een tamelijk recent fenomeen. Zo was er in 2011 sprake van slechts 94 gevallen. Na één kwartaal werden dit jaar al 473 gevallen geregistreerd.

In de meeste fraudegevallen gaat het om ‘phishing’. Daarbij sturen de fraudeurs de achteloze burgers e-mails, zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Zo geraken ze op een onrechtmatige manier aan geld.

Febelfin sensibiliseert met een YouTube-filmpje de bankklanten om nooit bancaire gegevens te delen via de telefoon. (Belga/MI)

Partner Content