Ruimtedoop voor nieuwe beeldsatelliet

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De nieuwe WorldView3 satelliet zal details tot 31cm bieden voor Google Maps en andere commerciële beeldgebruikers.

Rond 19h30 (Belgische tijd) voorziet DigitalGlobe vandaag, 13 augustus, de lancering van zijn nieuwste satelliet, de WorldView3. Deze satelliet, gebouwd door Ball Aerospace & Technologies Corp, zal als eerste commerciële satelliet beelden vanuit de ruimte met details van 31 cm bieden. Daarvoor was een beslissing van de Amerikaanse overheid vereist, want foto’s met een grotere nauwkeurigheid dan 50 cm mochten aan geen andere klanten dan de Amerikaanse overheid worden verkocht. WorldView3 zal zijn beelden maken vanop een hoogte van 617km in een zon-synchrone baan over de aardpolen (zodat de beelden altijd bij een zelfde zonnestand worden genomen). De 31 cm is mogelijk dank zijn een telescoop met een spiegel van 1,1 m, gebouwd door Exelis, en een sensorelement van 10 megapixels. De satelliet is ontworpen voor een levensduur van 7 jaar, maar men rekent op 10 à 12 jaar.

Commerciële klanten

De belangrijkste klant voor commerciële beelden vanuit de ruimte blijft de Amerikaanse overheid, zowel voor eigen gebruik als om met bondgenoten te delen (de naar men vermoedt 1 cm nauwkeurige eigen militaire beelden worden niet gedeeld) . Daarnaast zijn er nog een veelheid aan industrieën en diensten die een beroep doen op ruimtebeelden, zoals ruimtelijke ordening, landbouw, olie & gas, mijnbouw, evenals wetenschappen als geologie en zelfs archeologie. Hiervoor wordt naast de gedetailleerde beelden ook gebruik gemaakt van informatie ingewonnen met sensoren in verschillende golflengten van het spectrum, zoals korte infraroodstraling. WorldView3 kan ook waarnemingen in de atmosfeer doen van wolken, aerosols en waterdamp, evenals van ijs en sneeuw op de grond.

Gekende gebruikers van beelden van DigitalGlobe zijn onder meer Google Maps en Bing Maps, en de nieuwe satelliet zal allicht ook die beelden een hogere resolutie bezorgen. DigitalGlobe biedt overigens ook diensten aan om andere gebruikers vlot van dergelijke foto’s gebruik te laten maken. Die hele industrie is overigens in verandering, want DigitalGlobe gaat ook materiaal leveren aan MapBox Inc, een open source organisatie die eind vorig jaar nog 10 miljoen dollar ophaalde. Google kocht dan weer onlangs Skybox Imaging, een opstartbedrijf dat met microsatellieten van het Cubesat-type beelden met een nauwkeurigheid van 90 cm biedt.

WorldView3 wordt de zesde satelliet in DigitalGlobe’s ruimtevloot, die vandaag beelden met een nauwkeurigheid van 82 tot 41 cm biedt. In 2016 wordt de lancering van een tweede 30 cm satelliet gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content