Ruimtetelescoop Hubble hapert weer, onderzoek ligt stil
De Hubble kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord van de oude ruimtetelescoop staan sinds maandag in een safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is.
De Hubble moest half juni ook worden stilgelegd. Toen deed de stroomvoorziening van een computer aan boord van de satelliet het niet goed. Het duurde een maand voordat de NASA de oorzaak had gevonden en de Hubble kon overschakelen op een reservestroomvoorziening.
De Hubble werd in april 1990 gelanceerd en draait dus al meer dan 31 jaar in een baan rond de aarde, op een hoogte van ruim 500 kilometer. Het apparaat onderzocht onder meer afgelegen sterrenstelsels, waardoor wetenschappers een beter beeld hebben gekregen van het ontstaan van het heelal. Ook maakte de Hubble bekende foto’s van verre nevels. De laatste onderhoudsbeurt dateert intussen van 2009.
Verbranden in dampkring
Hoelang de instrumenten het nog volhouden, is niet bekend. Als de NASA de ruimtetelescoop aan zijn lot overlaat, kan hij ergens in de komende tien jaar langzaam uit zijn baan om de aarde zakken en uiteindelijk verbranden in de dampkring.
In december moet de opvolger van de Hubble naar de ruimte gaan. Dat is de ruimtetelescoop James Webb. Die is door de Verenigde Staten, Europa en Canada samen gebouwd. De James Webb kan nog verder en nog scherper zien dan de Hubble.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier