Rusland blokkeert AWS, Google Cloud en groot deel van het internet bij jacht op Telegram

© REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Russische overheid heeft delen van het internet in het land platgelegd in een verregaande poging om Telegram te blokkeren. Dat melden verschillende bronnen.

De berichtendienst Telegram werd eerder deze maand in Rusland gebannen, omdat de app weigerde zijn encryptiesleutels aan de overheid te geven. En dat heeft nu verregaande gevolgen voor het hele internet in Rusland, zo schrijft Meduza.io, een online krant uitgebaat door in ballingschap levende Russische journalisten.

De Russische staatscensor Roskomnadzor gaf begin deze week de Russische ISP’s de opdracht om Telegram te blokkeren, in eerste instantie via Telegram’s eigen IP-adres. Al snel kwam er ook een lijst met duizenden IP-adressen die behoren tot Amazon’s clouddienst, die door Telegram gebruikt werden om de blokkering te omzeilen. Later zouden daar nog miljoenen IP-adressen van Google’s cloud bijkomen. Tot 16 miljoen adressen, zo schrijft Meduza, waaronder subnets die gebruikt worden door radiostations, winkelketens en banken.

Dat heeft, vrij voorspelbaar, gevolgen voor het Russische internet, met websites die plat gaan door routeringsproblemen. Interessant detail: Telegram zelf zou voor veel Russische gebruikers nog wel beschikbaar zijn. Roskomnadzor zou ondertussen ook een ‘hotline’ gelanceerd hebben waar mensen naar kunnen bellen wanneer er websites per ongeluk geblokkeerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content