Rusland blokkeert Wikipedia

© iStock
Wim Kopinga Freelance journalist

Rusland heeft alle internetproviders in het land opgedragen om Wikipedia te blokkeren om een pagina over hasj.

Roskomnadzor heeft Wikipedia inmiddels van de zwarte lijst gehaald na de aanpassingen die de redacteuren van Wikipedia hebben doorgevoerd

‘We hoorden vorige week voor het eerst van een mogelijke blokkade, toen Roskamnadzor (de Russische mediawaakhond) ons benaderden over een pagina over hasj, een vorm van cannabis’, laat Wikimedia, het bedrijf achter Wikipedi weten. Roskamnadzor zag dat in het artikel werd uitgelegd hoe de substantie bereid moet worden. Daarom vroegen ze Wikipedia de pagina te verwijderen.

Twee weken geleden liet de mediawaakhond Reddit al blokkeren om een subforum over het kweken van paddo’s. De volgende dag kwam Reddit met Roskamnadzor overeen dat het subforum voor Russische gebruikers geblokkeerd zou worden, waarna de blokkade opgeheven werd.

Maar het bedrijf achter Wikipeadie is niet van plan zo makkelijk overstag te gaan. ‘Censuur van Wikipedia gaat tegen de visie van Wikimedia in. Wij geloven in een wereld waarin iedereen toegang heeft tot gratis kennis’, aldus de non-profitorganisatie in een reactie.

Volgens Wikimedia zijn er ruim een miljoen Russische Wikipedia-pagina’s die elke maand een miljard pageviews trekken. Al deze pagina’s zijn voor Russische bezoekers nu geblokkeerd.

Het bedrijf ziet het niet als hun taak om de pagina over hasj aan te passen, dat is van oudsher aan de gebruikers. Die zouden nu discussiëren over eventuele wijzigingen die doorgevoerd moeten worden, zodat de blokkade opgeheven kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content