‘Rusland en Noord-Korea voerden cyberaanvallen uit om vaccin’

Hackers in Russische en Noord-Koreaanse dienst hebben recentelijk zeven organisaties aangevallen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een coronavaccin. Dit blijkt uit onderzoek van Microsoft.

Volgens het techbedrijf zit onder meer de aan de Russische inlichtingendiensten gelinkte hackersgroep Fancy Bear achter de aanvallen. Ook zouden enkele Noord-Koreaanse aanvallers, die Microsoft Zinc en Cerium noemt, betrokken zijn geweest.

‘Enkele kraken succesvol’

Volgens de onderzoekers waren met name farmaceutische bedrijven die zich met hun vaccin in de testfase bevinden het doelwit. De meeste inbraakpogingen mislukten, aldus Microsoft, maar een ongenoemd aantal kraken bleek wel succesvol. Wat de hackers hebben buitgemaakt, is niet duidelijk. De aangevallen bedrijven bevinden zich in Canada, Frankrijk, India, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Zowel de Russische als de Noord-Koreaanse autoriteiten ontkennen achter de cyberaanvallen te zitten. Eerder stelde Microsoft dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content