Rusland geeft techbedrijven meer tijd om aan nieuwe datawet te voldoen

© BELGA
Wim Kopinga Freelance journalist

Rusland heeft grote techbedrijven waaronder Facebook, Google en Twitter, meer tijd gegeven om aan een nieuwe, strenge datawet te voldoen.

Vanaf dinsdag treedt in Rusland een nieuwe wet in werking, waardoor vanaf dat moment alle data van Russische gebruikers in Rusland opgeslagen moet worden.

Maar de Russische autoriteiten geven de internetbedrijven nu toch meer tijd. Voor januari 2016 zal er niet gecontroleerd worden of bedrijven zich daadwerkelijk aan de nieuwe regels houden, meldt de Wall Street Journal maandag.

Het is nog niet duidelijk of de techbedrijven aan de regels zullen voldoen, want Facebook, Google en Twitter hebben nog niet te kennen gegeven of ze er datacentra aan zullen leggen. Rusland toont daarop begrip. ‘We begrijpen dat multinationals, met kantoren over de hele wereld, langer nodig hebben om een beslissing te nemen’, zegt een woordvoerder van toezichthouder Roskomnadzor.

Volgens de telecomwaakhond is de wet ingevoerd zodat Russen meer privacy hebben. Maar critici zeggen dat het een achterdeur is voor betere spionage op de eigen burgers. Ook zou het land door de maatregel meer controle hebben over de sociale media.

Vooralsnog lijkt het er niet meteen op dat de internetgiganten toe zullen geven aan Rusland. Vorig jaar nog gingen de bedrijven niet akkoord met eenzelfde verzoek van Brazilië. Nieuwe datacentra aanleggen ‘zou honderden miljoenen kosten’, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content