Rusland: Google misbruikt machtpositie

Google © REUTERS

Google is in Rusland schuldig bevonden aan misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat heeft een woordvoerder van de nationale mededingingsautoriteit maandag gezegd tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

De Russische concurrentiewaakhond begon in februari een onderzoek naar de handelspraktijken van Google. Centraal daarin stond de verkoop van apps en andere diensten in combinatie met het mobiele besturingssysteem Android.

Het onderzoek volgde op een klacht van het Russische internetbedrijf Yandex. Dat liet maandag weten verheugd te zijn over het “positieve besluit” van de kartelwaakhond in wat het een “gecompliceerde zaak” noemde.

Binnen tien werkdagen wordt een volledig vonnis geveld. Mogelijk krijgt Google opdracht zijn afspraken met fabrikanten van smartphones en tablets herzien, zodat apps van andere aanbieders meer kans krijgen. Ook kan een boete worden opgelegd.

Voor de zoek- en reclameactiviteiten van Google zal de uitspraak naar verwachting weinig betekenis hebben. Het Amerikaanse bedrijf is in Rusland op dat gebied lang niet zo dominant als in veel westerse landen.

Google is al jaren verwikkeld in een Europees onderzoek naar de manier waarop het bedrijf de dominante positie van zijn gelijknamige zoekmachine uitspeelt. In april kwam het tot een officiële aanklacht vanuit Brussel. Onlangs verwierp het technologieconcern die als “onjuist en ongefundeerd.” (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content