‘Rusland zat achter cyberaanval op Olympische Spelen’

Ook tijdens de slotceremonie mochten geen Russische atleten onder eigen vlag het stadion binnentreden © REUTERS

Rusland zat achter de cyberaanval tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen en probeerde de verantwoordelijkheid in de schoenen van Noord-Korea te schuiven. Dat zeggen anonieme bronnen van de Amerikaanse inlichtingendienst in The Washington Post.

Vlak voor de openingsceremonie in PyeongChang viel plots de wifi uit. Ook de website ging offline, waardoor gebruikers hun tickets niet meer konden afdrukken, met lege stoelen tot gevolg. De organisatie van de Olympische Winterspelen bevestigde dat de internet-en televisiediensten waren verstoord door een cyberaanval, maar besloot in overleg met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet bekend te maken wie erachter zat.

Noord-Koreaanse ip-adressen

Nu beschuldigen twee Amerikaanse functionarissen de Russische militaire inlichtingendienst GRU ervan verantwoordelijk te zijn voor deze cyberaanval. De bronnen werken voor de Amerikaanse inlichtingendienst, maar willen anoniem blijven. Volgens hen ging het om een operatie onder valse vlag: de Russen zouden hun aanval gemaskeerd hebben door Noord-Koreaanse ip-adressen te gebruiken. De Amerikaanse functionarissen lieten ook nog optekenen dat de Russische GRU-hackers deel uitmaken van dezelfde unit die achter de grootschalige NotPetya-aanval van vorig jaar zat.

Rusland was door een dopingschandaal uitgesloten van deelname aan de Winterspelen. Beveiligingsexperts waarschuwden vorige maand nog dat ze aanwijzingen hadden dat Russische hackers cyberaanvallen planden op olympische instellingen en antidopingorganisaties. Beveiliger Trend Micro merkte op dat de Russiche hackersgroep Fancy Bear eind 2017 al aanvallen had uitgevoerd op de internationale hockey-federatie, de internationale ski-federatie, de internationale biatlon-unie en de internationale bobslee- en skeleton-federatie. Daags voor de openingsceremonie zei Rusland dat ‘bij voorbaat elke beschuldiging van Russische cyberaanvallen, ongegrond is’.

Slotceremonie

Gisteren vond de slotceremonie van de Olympische Winterspelen plaats. Het IOC besloot dat ook daar geen Russische atleten onder eigen vlag het stadion mochten binnentreden. Ondanks bezorgdheden van de Amerikaanse inlichtingenbronnen, werd de ceremonie niet verstoord door een cyberaanval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content