Russen voelen zich bespioneerd door Windows 10

© BELGA

Een Russisch advocatenkantoor heeft een klacht ingediend bij het Russische openbaar ministerie. Onderwerp van de klacht: Windows 10, of beter, het verzamelen van gegevens door Windows 10.

Dat zorgt de laatste weken voor de nodige commotie. Veel gebruikers hebben de indruk dat Microsoft meer gegevens over het reilen en zeilen van hun pc verzamelt dan nodig is, en ook meer dan het bedrijf vroeger deed. Kleinere piratensites doen Windows 10 nu in de ban of overwegen dat te doen, uit vrees dat Windows 10 de anonimiteit waarop hun model is gestoeld, ondergraaft.

Nu komt daar dus een officiële klacht bij. Het Russische advocatenkantoor Bubnov en partners is van mening dat Windows 10 door de manier waarop het omspringt met locatiegegevens, agenda-informatie, wachtwoorden, browsergeschiedenis, spraakopnames en delen van elektronische berichten op illegale wijze gebruikersgegevens verzamelt en mogelijk in strijd is met de Russische privacy-wetgeving.

Het is nog niet bekend wat het openbaar ministerie met de klacht gaat doen, en of het een formeel onderzoek instelt, zoals Bubnov en partners willen. Die kans is wel aanwezig. Het advocatenkantoor is namelijk niet de enige partij die bedenkingen heeft. In de Douma, het Russische parlement, hebben vertegenwoordigers van verschillende politieke snit hun zorgen geuit over het verzamelen van gegevens door Windows 10. Sommigen pleiten voor een verbod op gebruik van Windows 10 door overheidsorganisaties, anderen willen een stop op de export van tot privépersonen herleidbare gegevens via Windows 10.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content