Russisch bedrijf koopt chatdienst ICQ

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Russische Digital Sky Technologies koopt de Amerikaanse instant messaging service ICQ. Met de overname is een bedrag van 187,5 miljoen dollar gemoeid.

Het Russische Digital Sky Technologies koopt de Amerikaanse instant messaging service ICQ. Met de overname is een bedrag van 187,5 miljoen dollar gemoeid.

De in 1996 door de Israëlische start-up Mirabilis ontwikkelde ICQ-software (spreek uit als ‘I seek you’) wist eind jaren negentig hoge ogen te gooien. De toen nog innovatieve ‘instant messaging’ technologie ging er in als zoete broodjes. Dat had ook internataanbieder America Online (AOL) in de smiezen, die in 1998 zo’n 287 miljoen dollar op tafel legde voor Mirabilis.

Ook in onze contreien was ICQ eind jaren negentig nog een populair chatprogramma. Maar toen Microsoft zijn marketingmachine rond MSN Messenger op volle toeren liet draaien, was het snel uit met de populariteit van ICQ – zeker in Europa. Ondanks de ruime install base, slaagde ICQ er niet in om het merendeel van de surfers te overtuigen te blijven gebruik maken van hun dienst. Maar in Rusland daarentegen kon ICQ wel nog blijven doorgroeien.

Populair in Rusland

Sinds december vorig jaar is AOL als gevolg van zware verliezen afgesplitst van mediabedrijf Time Warner, en werd ICQ – net als een aantal andere diensten die niet (meer) tot de kernactiviteiten behoren – in de etalage gezet. Dat begin deze maand twee Russische kandidaat-overnemers voor ICQ genoemd werden, is geen toeval. De chatdienst ICQ wereldwijd nog gebruikt door ongeveer 42 miljoen mensen, waaronder 18,5 miljoen in Rusland.

Uiteindelijk is het Digital Sky Technologies die nu met ICQ aan de haal gaat. In totaal betaalt het grootste internetbedrijf in Rusland en Oost-Europa nu 187,5 miljoen dollar: ruim 100 miljoen dollar minder dus dan het bedrag dat AOL destijds op tafel legde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content