Russische Uber gaat chauffeurs en passagiers verzekeren

© REUTERS

Yandex.taxi, de Russische tegenhanger van Uber, gaat in elf regio’s in Rusland aan de slag met een levens- en ziektekostenverzekering voor chauffeurs en passagiers. Dat meldt het bedrijf aan de krant Kommersant.

Het nieuwe verzekeringsprogramma geldt voor alle ritten die via de service besteld worden in de betrokken regio’s. Daarbij is zowel de bestuurder als elke passagier in de wagen verzekerd. De maximale compensatie bij een ongeval bedraagt 2 miljoen roebel, zo’n 30.000 euro. Yandex.Taxi werkt hiervoor samen met de Russische verzekeringsmaatschappijen Ingosstrach en VTB Verzekeringen, en met de van oorsprong Duitse multinational Allianz.

De taxiservice zal de kosten van de verzekering zelf op zich nemen en stelt dat het geen gevolgen zal hebben voor de prijzen van de taxiritten. Volgens een bron van Kommersant binnen het bedrijf zal dit Yandex.Taxi tot 1,5 roebel, zo’n 2 eurocent, per rit kosten.

200.000 bestuurders

Yandex is de Russische tegenhanger van Google: het Russische internetbedrijf omvat onder meer een browser, een e-mail- en een gps-service, en verder onder andere nog een immobiliëntak, een service om vliegtuigtickets te boeken en een om boetes te betalen.

Bij zijn taxidienst Yandex.Taxi zijn meer dan 200.000 bestuurders aangesloten. De dienst is actief in 127 steden in Rusland en andere landen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals Georgië en Kazachstan. Deze zomer kondigde het bedrijf aan te fuseren met de Russische tak van concurrent Uber. Met 59,3 procent van de aandelen zal Yandex.Taxi eigenaar worden van het grootste deel van het nieuwe bedrijf, voor zo’n 200 miljoen euro. Wel moet de Russische monopoliewaakhond nog groen licht geven voor de fusie.

In Moskou alleen al vervoeren taxi’s elke dag 715.000 passagiers, schrijft Kommersant op basis van gegevens van het stadsbestuur. Voorlopig valt de Russische hoofdstad nog niet onder het verzekeringsprogramma van Yandex.Taxi, maar dat moet vóór eind 2018 veranderen: tegen dan wil het bedrijf zijn plan uitgebreid hebben naar heel Rusland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content