‘Ruzie over Nokia-overname kostte Steve Ballmer de kop bij Microsoft’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Dat Steve Ballmer een kort lontje had, is bekend. Maar toen de Microsoft-top in eerste instantie niet instemde met zijn plannen om Nokia over te nemen, zou hij het té bont gemaakt hebben. Dit incident heeft volgens BusinessWeek geleid tot zijn vertrek.

Steve Ballmer wilde het softwarebedrijf dat Microsoft van oorsprong was, steeds omturnen tot een hardwarebedrijf. Het bestuur van Microsoft was daar niet zo blij mee – de Surface-tablets waren in het begin allesbehalve een groot succes -, en gaf daarom in eerste instantie geen gehoor aan Ballmers plannen om Nokia volledig over te nemen.

Daarop zou de toenmalige Microsoft-ceo tijdens een vergadering met de raad van bestuur in juni vorig jaar ontploft zijn. Een tirade van Ballmer aan het adres Bill Gates en co zou tot buiten de bestuurskamer te horen zijn geweest. Dat vernam BusinessWeek van een anonieme bron.

Het plan om Nokia over te nemen werd uiteindelijk door Ballmer bijgesteld: enkel de smartphone-afdeling zou worden ingelijfd. Daar ging de raad van bestuur wel mee akkoord.

Toch zou de Microsoft-top na die bewuste vergadering besloten hebben om Ballmer vervroegd met pensioen te laten gaan. Zijn vertrek werd in augustus 2013 aangekondigd. Intussen is Ballmer vervangen door Satya Nadella, die voordien de clouddivisie van het bedrijf leidde.

Zopas zei Steve Ballmer nog dat hij het “betreurt dat Microsoft de hardware en software niet snel genoeg samengebracht heeft.” Zou het bestuur hem iets in de weg gelegd hebben?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content