Rwanda levert belangrijke bloedbestellingen per drone

© .

In Rwanda gaat vandaag de eerste drone de lucht in voor het transport van medisch materiaal. Naast medicijnen zullen de drones ook bloedstalen vervoeren.

Vandaag gaat in het district Muhanga in Zuid-Rwanda de eerste drone de lucht in, een samenwerking tussen het Amerikaanse robotbedrijf Zipline en de Rwandese overheid.

Die besliste negen maanden geleden om samen te werken met Zipline voor de uitbouw van luchthavens, de zogeheten droneports, en de levering van drones voor het vervoer van medicijnen naar moeilijk te bereiken gebieden.

Snelle levering van bloed

Afgelopen week werden ook verschillende tests gedaan voor het vervoer van bloedstalen en ook die bleken positieve resultaten op te leveren.

Normalerwijze duurt het ongeveer vier tot vijf uur om bloed vanuit hoofdstad Kigali per ambulance naar het ziekenhuis van Kabgayi in de zuidelijke provincie te krijgen. Dat gebeurt twee keer per week. In het geval van een medische urgentie moet het bloed van het Nationale Bloedtransfusiecentrum komen en dat duurt nog langer.

Met drones zal die tijd aanzienlijk ingekort worden: de vlucht zal ongeveer 30 minuten duren en een bijkomend voordeel is dat geen gezondheidsmedewerker zijn medische post moet verlaten tijdens het transport.

(IPS)

Partner Content