‘s Nachts je mails checken kan de gezondheid schaden
Nachtelijke lichtconsumptie via televisies, computers, tablets en smartphones kan nefast zijn voor ons bioritme, waarschuwt slaapexpert Charles Czeisler.
Het felle licht van een computerscherm dempt de neuronen in de hersenen die normaal slaap opwekken. Het activeert bovendien neuronen die ons wakker houden en onderdrukt het slaaphormoon melatonine. Dat verhoogt volgens Charles Czeisler van het Brigham and Women’s Hospital in Boston het risico op slaapgerelateerde medische problemen als obesitas, beroertes en depressie.
‘Nachtelijke blootstelling aan licht stuurt het signaal naar onze hersenen dat het nog dag is’, schrijft Czeisler in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. ‘Veel mensen zitten om middernacht nog e-mails te lezen, huiswerk te maken of tv te kijken, zonder te beseffen dat het dan eigenlijk het midden van de nacht is.’
‘Tijd om in te grijpen’ Czeisler verwacht dat het probleem in de toekomst nog zal toenemen door de stijgende aanwezigheid van onder andere computers, tablets en smartphones. De energiezuinige LED-lampjes in de meeste computerschermen produceren immers een licht dat rijk is aan blauwtinten. Daarop reageren de lichtgevoelige cellen in onze ogen het sterkst, waardoor we langer wakker blijven.
Een mogelijke oplossing is na het donker het blauwachtige licht te vervangen door licht verrijkt met rood- en oranjetinten, die minder storend zijn voor onze inwendige klok. ‘De technologie heeft ons losgemaakt van de natuurlijke 24-urencyclus van ons lichaam’, besluit Czeisler. ‘Het wordt nu tijd om de negatieve impact van lichtconsumptie bij te sturen.’ (JDW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier