SaaS vaak overhaast ingezet

Dat SaaS, voluit software-as-a-service, ook in ons land succes heeft, mag blijken uit recent onderzoek. Maar het wordt nog te vaak ondoordacht en overhaast ingezet.

Dat SaaS, voluit software-as-a-service, ook in ons land succes heeft, mag blijken uit recent onderzoek. Maar het wordt nog te vaak ondoordacht en overhaast ingezet.

Kelton Research bevroeg in opdracht van Avanade, gespecialiseerd in it-consultancy rond Microsoft-bedrijfssoftware 500 managers en it-verantwoordelijken wereldwijd, ook in België. Daaruit mag blijken dat België voorop loopt als het gaat over de implementatie van SaaS. 95 procent van de bevraagde Belgische bedrijven gebruikt sinds een jaar of korter SaaS, tegenover 55 procent als het internationale gemiddelde. België staat hiermee op de tweede plaats bij de ondervraagde landen en laat enkel Singapore voorgaan.

Hoewel ruim 84 procent van de bedrijven de implementatie van SaaS een succesvolle investering noemt, stelt maar liefst 90 procent dat ze met de kennis die ze nu hebben, SaaS op een andere manier en pas in een later stadium zouden implementeren voor bedrijfskritieke toepassingen. Ook zou meer dan 80 procent van de respondenten de verwachte voordelen beter evalueren en wachten tot de technologie volwassener is.

“De perceptie van de respondenten over SaaS stemt blijkbaar niet altijd overeen met de ervaringen in de realiteit”, zegt Peter Janssens, business development director bij Avanade België, in een persbericht. “Vandaag hebben ondernemingen slechts beperkte it-budgetten, maar wel nood aan snelle implementaties. SaaS wordt wellicht overhaast ingezet, omdat het lijkt tegemoet te komen aan deze noden.” Janssens stelt dat bedrijven eerst goed moeten kijken of een SaaS-oplossing wel past binnen de uitgezette strategie. “Als het de juiste aanpak blijkt, kunnen bedrijven gemakkelijk de risico’s en kosten laag houden en sneller de vruchten plukken van hun implementaties door zowel bedrijfskritieke, als niet-kritieke applicaties uit te besteden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content