Sabam en ISPA bekvechten rond p2p-zaak

De p2p-zaak doet de gemoederen verhitten in internetland. Auteursrechtenvereniging Sabam, dat de rechtzaak in eerste aanleg gewonnen heeft van Scarlet, slaat nu op tafel omdat de organisatie van internetproviders ISPA niet zou willen onderhandelen.

De p2p-zaak doet de gemoederen verhitten in internetland. Auteursrechtenvereniging Sabam, dat de rechtzaak in eerste aanleg gewonnen heeft van Scarlet, slaat nu op tafel omdat de organisatie van internetproviders ISPA niet zou willen onderhandelen.

Even ter opfrissing: de p2p (peer-to-peer) -zaak was een rechtzaak van auteursrechtenorganisatie Sabam tegen het vroegere Tiscali, nu internet- en telecomprovider Scarlet. Sabam stelde dat Scarlet verantwoordelijk kon worden gesteld voor de illegale downloads die Scarlet-klanten via p2p-toepassingen uitvoerden. De rechter gaf Sabam onlangs gelijk in de zaak, wat Scarlet ertoe verplichtte illegale p2p-downloads proactief tegen te gaan via bepaalde controlesoftware. Scarlet zegt in beroep te gaan tegen die uitspraak.

Gisterenavond lanceerde Sabam een boos statement via persagentschap Belga. Sabam zegt dat het zowel de vereniging van internetproviders ISPA als de internetproviders Belgacom en Telenet zelf van deze uitspraak per brief op de hoogte bracht. Sabam wou met hen onderhandelen, vooraleer een proces aan te spannen om ook hen deze beslissing op straf van dwangsom op te leggen. In een akkoord moesten de providers zich ertoe verbinden de beslissing op vrijwillige basis uit te voeren. Sabam liet in de brief voorts weten dat de providers, als ze met het voorstel van Sabam akkoord waren, de auteursrechtenorganisatie op de hoogte moesten stellen over de concrete maatregelen.

Sabam stelt nu dat ISPA alle onderhandelingen weigert, na een eerste positieve reactie op een voorgestelde ontmoeting. “Sabam stelt vast dat de ISPA sindsdien de aanvankelijk geplande vergaderdatums tot tweemaal toe heeft verdaagd. Sabam is van mening dat de ISPA de volledige verantwoordelijkheid draagt voor deze mislukking”, zo laat de organisatie weten.

Hallo ISPA? “Wij werken momenteel nog aan een reactie”, klinkt het, “maar wij zijn in elk geval verrast door de agressieve handelswijze van Sabam.” Het officiële statement van ISPA volgt later vandaag.

Update 14u50ISPA meldt nu in een officieel statement: “ISPA heeft zich in haar briefwisseling met Sabam steeds bereid verklaard van mening te wisselen en naar oplossingen te zoeken voor het probleem van muziekpiraterij. Het spreekt echter voor zich dat ISPA, alvorens ook maar enige vorm van ‘onderhandeling’ in overweging te kunnen nemen, een eerste informele ontmoeting tussen de partijen als noodzakelijk beschouwt, zonder nadelige erkenning voor haar leden. ISPA gaat immers geenszins akkoord met het betwiste vonnis in de Sabam-Scarlet-zaak.Niet ISPA, maar Sabam zelf heeft hierop gereageerd door de geplande ontmoeting tussen beide partijen af te zeggen. Uit de uitspraken van Sabam valt af te leiden dat zij gehoopt hadden dat alle providers zich via een snel onderhandeld ‘akkoord’ vrijwillig zouden schikken naar het vonnis van deze zomer in de Sabam-Scarlet-zaak.Sabam vergeet er echter bij te vermelden dat het hier gaat om een vonnis in eerste aanleg dat in beroep volledig hervormd kan worden. Evenmin wordt erbij verteld dat dit vonnis in de hele wereld terecht voorwerp van hevige kritiek is. De gevraagde maatregelen zijn immers absurd, disproportioneel en niet effectief. ISPA verklaart zich verder bereid tot dialoog op voorwaarde dat deze eerlijk en constructief kan verlopen. Indien Sabam deze bereidheid niet wil tonen, helpt zij haar eigen zaak geen stap verder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content