Sabam sleept Belgacom, Voo en Telenet voor de rechter

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Sabam sleept Belgacom, Telenet en Voo voor de rechtbank van eerste aanleg in de hoop om op die manier 30 miljoen euro aan auteursrechten te kunnen innen. Dat heeft algemeen directeur Christophe Depreter aangekondigd.

Sabam sleept Belgacom, Telenet en Voo voor de rechtbank van eerste aanleg in de hoop om op die manier 30 miljoen euro aan auteursrechten te kunnen innen. Dat heeft algemeen directeur Christophe Depreter aangekondigd.

Het is al langer bekend dat de relatie tussen Sabam en de Belgische isp’s verzuurd is geraakt omdat die laatsten weigeren uit eigen beweging 3,4 procent van de prijs voor een breedbandabonnement te betalen ter compensatie van de auteurs.

Depreter oppert dat de vraag aan de isp’s legitiem is, omdat op die manier de leden van Sabam vergoed kunnen worden voor de openbare en collectieve verspreiding van hun beschermde werken op het internet. De algemeen directeur wees de internetleveranciers al meermaals op het feit dat enkel auteurs het recht hebben om de beschikbaarstelling van hun werken toe te staan of te verbieden, ook op het internet.

De telco’s zijn van oordeel dat ze enkel auteursrechten moeten betalen bij streaming-diensten zoals Deezer. “Als je ons auteursrechten laat betalen enkel en alleen omdat we data van punt a naar punt b brengen, kan je al even goed geld vragen aan Bpost voor het bezorgen van boeken in gefrankeerde enveloppes”, klinkt het vanuit die hoek.

Een tijdje geleden schreven we al dat Sabam zich opmaakte om juridische stappen te ondernemen tegen de Belgische internet service providers, en de organisatie lijkt voet bij stuk te houden.

Sabam heeft het tariefvoorstel van 3,4 procent in juni 2012 al eens voorgelegd aan de controledienst van de FOD Economie, maar ving toen bot. De volgende stap is het voor de rechter brengen van Belgacom, Voo en Telenet bij de rechtbank van eerste aanleg. Sabam hoopt om op die manier ongeveer 30 miljoen euro aan auteursrechten te kunnen recupereren.

Voor de rechter zal de organisatie zich allicht beroepen op de Berner Conventie en op artikel 3 van de Europese richtlijn 2001/29 betreffende de auteursrechten. Daarop deed de organisatie eerder al beroep om de zaak tegen TV Vlaanderen te kunnen winnen.

Een arrest van het Europees Hof van Justitie stelde toen dat een satellietzender meer is dan een eenvoudig doorgeefluik van tv-programma’s, en dat Sabam dus alle recht heeft om auteursrecht te eisen van die organisatie.

“De internetproviders maken winsten door het aanbieden van internetabonnementen waarmee films en muziek kunnen worden gedownload en moeten dus auteursrechten betalen”, argumenteert de auteursrechtenmaatschappij vandaag.

Sabam wil in deze zaak naar eigen zeggen voor eens en voor altijd rechtsduidelijkheid bekomen. De verwachting is dat er tegen het najaar van 2014 een uitspraak komt.

Als Sabam in het gelijk wordt gesteld, zal het prinicpe van de auteursrechten voor alle providers gelden, en niet alleen voor Belgacom, Telenet en Voo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content