Sabam springt ook op ICT

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Als het aan Sabam-directeur Marc Hermant ligt, houdt de auteursrechtenorganisatie zich in de toekomst ook bezig met ict.

Als het aan Sabam-directeur Marc Hermant ligt, houdt de auteursrechtenorganisatie zich in de toekomst ook bezig met ict.

Dat staat te lezen in La Libre Belgique. “Al die artistieke disciplines zijn ingenesteld in dezelfde digitale omgeving”, aldus Hermant aldaar. “Als je een iPhone-app neemt, zit daar tekst in, muziek, beelden, … Welnu, als auteursvereniging moeten wij de intellectuele werken die zich daar bevinden ook vergoeden.”

En ook de ontwikkeling van software zou kunnen beschermd worden. “Er is een bepaalde vraag bij de softwaremakers, die soms hun werk zien uitgebuit worden in de hele wereld zonder enige controle.” Hermant voegt er wel aan toe dat het voorlopig “slechts een wens” is om uit te breiden naar ict.

Volgens La Libre zou Sabam zich zo eigenlijk ook mengen in de strijd tussen commerciële softwarebouwers en de opensourcegemeenschap. “Ik heb veel respect voor de opensourcefilosofie”, zegt Hermant daarover. “maar je moet rekening houden met een bepaalde realiteit. Hoewel de broncode vrij consulteerbaar is, creëert het gebruik ervan vaak betalende dienstverlening. En daar laten ontwikkelaars zich vaak in de luren leggen door andere, minder scrupuleuze mensen die hun werk recycleren zonder toestemming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content