Sabam verliest strijd tegen Belgacom, Telenet en Voo

Christophe Depreter, CEO van Sabam © Belga

Auteursrechtenorganisatie Sabam heeft voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg ongelijk gekregen in haar dispuut met de Belgische internet service providers Belgacom, Telenet en Voo, en met de Belgische staat.

De Belgische isp’s weigeren uit eigen beweging 3,4 procent van de prijs voor een breedbandabonnement (waarmee ook films en muziek worden gedownload) te betalen ter compensatie van de auteurs, iets wat Sabam gevraagd had.

Sabam had de internetproviders voor de rechter gedaagd, maar de FOD Economie had de auteursrechtenmaatschappij gevraagd de zaak stop te zetten en de vergoeding voor de providers in te trekken. De rechtbank geeft de FOD nu gelijk.

Volgens de rechtbank zijn telecomoperatoren geen communicatieorganen, maar broodnodige tussenpersonen voor het functioneren van het internet. Ze moeten dus geen auteursrechten betalen.

De beslissing van de Brusselse rechtbank gaat lijnrecht in tegen eerdere uitspraken van het Europees Hof van Justitie, reageert Sabam. De auteursrechtenmaatschappij overweegt om in beroep te gaan.

Sabam verliest strijd tegen Belgacom, Telenet en Voo

“Het Europees Hof van Justitie heeft regelmatig benadrukt dat het economisch voordeel dat iemand haalt uit het doorgeven van werken, vaak doorslaggevend is om te besluiten dat zijn tussenkomst een daad van mededeling aan het publiek is, die daardoor onder het auteursrecht valt”, zo zegt Christophe Depreter, CEO van Sabam.

“Aangezien dit vonnis onverenigbaar is met de rechtspraak van het Europees Hof van Justitie, onderzoekt Sabam de mogelijkheid om beroep aan te tekenen”, klinkt het.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content