Sabam vraagt ‘eerlijke vergoeding’ van isp’s
Een twintigtal isp’s, waaronder Belgacom, Voo en Telenet, krijgen de komende dagen een brief van auteursmaatschappij Sabam in de bus, die hen vraagt 3,4 procent van de internetabonnementsprijs te betalen. Sabam meent namelijk dat de isp’s moeten betalen voor de beschikbaarstelling van auteursrechtelijk beschermde werken op het internet. In juli bracht Sabam de FOD Economie al op de hoogte van de beslissing. Het idee is om, tegen betaling, de Belgische internetgebruikers toegang tot werken van over de hele wereld te geven. Al meer dan een jaar praat Sabam met de verschillende internetproviders over een vergoeding van auteursrechtelijk beschermde werken. “We kunnen er echter niet omheen dat er geen concrete vooruitgang is geboekt”, aldus de vereniging die in België de rechten van auteurs, componisten en uitgevers beheert.
Een twintigtal isp’s, waaronder Belgacom, Voo en Telenet, krijgen de komende dagen een brief van auteursmaatschappij Sabam in de bus, die hen vraagt 3,4 procent van de internetabonnementsprijs te betalen. Sabam meent namelijk dat de isp’s moeten betalen voor de beschikbaarstelling van auteursrechtelijk beschermde werken op het internet.
In juli bracht Sabam de FOD Economie al op de hoogte van de beslissing. Het idee is om, tegen betaling, de Belgische internetgebruikers toegang tot werken van over de hele wereld te geven.
Al meer dan een jaar praat Sabam met de verschillende internetproviders over een vergoeding van auteursrechtelijk beschermde werken. “We kunnen er echter niet omheen dat er geen concrete vooruitgang is geboekt”, aldus de vereniging die in België de rechten van auteurs, componisten en uitgevers beheert.
Andere landen kiezen voor een “verbodsmodel”, maar Sabam ziet liever een betaling. De vereniging onderstreept dat de internetproviders beschermde werken aan het publiek ter beschikking stellen, en vraagt hen daarom om de exclusieve rechten van de auteurs te respecteren.
“Zoals iedere operator moeten ze een vergunning vragen. Een deel van hun winsten verkrijgen ze dankzij ons repertoire”, aldus Sabam.
Indien de isp’s instemmen met de vergoeding, betekent dat niet dat aanbieders van muziek of video (zoals Deezer en Youtube) de auteurs niet meer hoeven te vergoeden, aldus nog Sabam.
De vereniging hoopt ook dat de providers voor een bedrijfsmodel kiezen waarbij die vergoeding niet aan de internetgebruiker wordt doorgerekend.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier