Samsonite Europe overweegt stap naar Office 365

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

‘Mist computing’, zo noemde Frederik Clement, IT Infrastructure Manager Europe van Samsonite (dat zijn Europese hoofdkwartier in Oudenaarde heeft), cloud computing vorig jaar nog lachend. Een jaar na die uitspraak geeft hij aan dat de cloud voor sommige stukken van de ict bij de reiskofferfabrikant wel eens interessant zou kunnen zijn.

‘Mist computing’, zo noemde Frederik Clement, IT Infrastructure Manager Europe van Samsonite (dat zijn Europese hoofdkwartier in Oudenaarde heeft), cloud computing vorig jaar nog lachend. Een jaar na die uitspraak geeft hij aan dat de cloud voor sommige stukken van de ict bij de reiskofferfabrikant wel eens interessant zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor e-mail. Daarvoor denkt hij heel concreet aan een overstap naar Microsofts Office 365. “Vorig jaar was het nog wat vroeg, maar wij hebben het aanbod zien evolueren.”

Interessant voor Clement is niet per se een lagere kost van het cloudaanbod. “Ik denk dat de licentiekost vergelijkbaar zal zijn. Maar de kosten voor het beheer van de e-mailinfrastructuur zullen natuurlijk een pak lager zijn. Bovendien heb je de typische voordelen van de cloud, zoals overal ter wereld aan je gegevens kunnen.” Op termijn zouden nog andere meer ‘service’-gerichte elementen van de ict van Samsonite naar de cloud kunnen verhuizen, aldus nog Clement.

Geruster Een eerste stapje in de richting van een cloudmodel werd vorig jaar al gezet bij Samsonite Europe. Toen stelde RealDolmen de reiskofferbouwer voor als een van de eerste klanten in het nieuwe ‘eigen’ datacenter (lees: bij Interxion). Samsonite besteedde het beheer van de servers uit aan RealDolmen, na een inkrimping van het interne ict-team en door de nood aan een betere disaster-recovery. De fysieke verhuis van de servers was een maand later in kannen en kruiken, vertelt Clement nu. “Die verhuis verliep erg vlot. We hadden netwerkgewijs alle gesplitst op een 100 Mbit-link en onze simulaties voordien bleken correct te zijn geweest.”

Over de samenwerking met RealDolmen, die nu al meer dan jaar loopt, is Clement lovend. “Er is nog voldoende flexibiliteit voor ons om zelf dingen te doen. Niemand beklaagt zich de samenwerking: ons kleine team wordt zo toch ietwat uitgebreid, wat grote voordelen heeft als er iemand ziek is of op vakantie. Ook zijn we veel geruster nu onze servers in dat datacenter staan: een betere koeling, stroomvoorziening, back-up, … Intussen kunnen wij ons focussen op onze kerntaken (onder meer het beheer van de applicaties en SAP, het netwerk en de front-end).”

Clement heeft ook raad voor collega’s die eenzelfde overstap overwegen. “Hoe meer je virtueel hebt staan, hoe eenvoudiger de migratie is. Daarnaast werd er bij de onderhandelingen gesproken over een kost per rackspace. Wij hebben tijdig ontdekt dat dat een erg relatief criterium is. Beter is te spreken over vermogen en warmteontwikkeling.” Het driejarige contract met RealDolmen is intussen halfweg. “We moeten al beginnen nadenken over wat hierop moet volgen. Nu, het lijkt me weinig waarschijnlijk dat we alles weer ‘in house’ gaan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content