Samsung-bestuurder gaat niet in beroep tegen celstraf in omkopingszaak

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong. © belga

De 52-jarige Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is niet langer van plan om zijn veroordeling voor corruptie met 2,5 jaar cel aan te vechten. Dat zei zijn advocaat maandagochtend.

De advocaat zei dat zijn client de beslissing van het hof respecteert, aldus Zuid-Koreaanse zenders en het nieuwsagentschap Yonhap. Ook de aanklagers zien af van hun recht om in beroep te gaan. Aangezien de 52-jarige al een jaar in de cel zat na een eerste uitspraak in de zaak, kan hij vrijkomen in juli 2022.

Paarden als geschenk

De zaak gaat terug naar een corruptieschandaal met de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. De Samsung-topman zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering voor een fusie van twee Samsung-filialen. Aanklagers hadden negen jaar cel geëist.

Lee Jae-yong bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter, maar geeft de facto leiding aan het bedrijf. Zijn vader Lee Kun-hee was tot aan zijn dood in oktober de eigenlijke voorzitter. Lee probeert al meer dan tien jaar zijn ‘erfopvolging’ bij Samsung veilig te stellen.

Partner Content